De kinderen gaan individueel een tekst lezen. Voor aanvang van het lezen geeft de leerkracht de opdracht tijdens het lezen de belangrijkste dingen te markeren. De leerkracht doet met een stukje tekst voor hoe hij dit zelf doet. Dit wordt ook wel modelen genoemd.

Als de kinderen individueel de tekst hebben gelezen, gaan ze in tweetallen bespreken welke delen zij het belangrijkst vonden in die alinea. Als ze hetzelfde hebben, schrijven ze de samenvatting op het blad. Als ze iets verschillends hebben, overleggen ze waarom zij dat het belangrijkste vinden. Het gezamenlijke antwoord schrijven ze daarna op het blad.

opmaak BL samenvatten xpect

Klik hier voor een toegepast praktijkvoorbeeld van dit instrument.

 

Hulp bij samenvatten
 

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *