Close Reading is een werkwijze waarbij je kinderen uitdaagt met een doel voor ogen. De kinderen worden hierdoor gemotiveerd om kritisch te lezen. Kenmerkend voor deze manier van werken is het telkens herlezen van de tekst. De kinderen willen hun doel behalen en zijn daarom in staat om de tekst meerdere malen te lezen. Deze werkwijze zorgt ervoor dat drie van de vier niveaus van lezen met begrip worden gedekt: letterlijk, afleiden en evaluatief. Het is een degelijke werkvorm, maar wel moet de kanttekening geplaatst worden dat het hoogste niveau van lezen met begrip ‘creatie’ in deze les niet bereikt wordt. Om dit niveau te bereiken zal nog een extra onderdeel toegevoegd moeten worden waarin de kinderen uitgedaagd worden om met de nieuwe kennis een eigen product te ontwikkelen.

Effectgroottes Volgens Fisher e.a., 2016 0.4 = gemiddeld effect(ief)

  • Vragen stellen bij de tekst 0.48
  • Samenwerken rondom tekst 0.59
  • Visualiseren inhoud 0.60
  • Leren samenvatten 0.63
  • Zelf verwoorden/vragen stellen 0.64
  • Voorkennis actualiseren 0.65
  • Herhaald tekst lezen 0.67
  • Metacognitief handelen 0.69
  • Klassendiscussie over tekst 0.82

Klik hier voor een praktijkvoorbeeld.
Voor meer informatie over close reading: https://drive.google.com/file/d/0B7lUW1RFBjVZZjh2elotR2ViRG8/view 

Close reading
 

Je zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *